Vajinal doğumdan korkmayın

KADIN Doğum Uzmanı Op. Dr. Ayşegül Kaya, Alanya Sugözü Caddesi’nde bulunan kliğinde anne adayları için sezeryan doğum ve normal doğum hakkında bilgiler verdi. Son yıllarda giderek artan sezeryanla doğumda bebeklerin enfeksiyon kapma teklikesinin daha yüksek olduğunu belirten Kaya, anne adaylarının öncelikle doğuma kendilerini hazır hissetmeleri gerektiğini ifade etti.
 
1- Öncelikle sizleri tanıyabilir miyiz?
2000 yılında 19 Mayıs Üniversitesi’nden mezun oldum. Daha sonra aynı fakültede uzmanlığımı tamamladım. 2007 yılından beri uzman olarak çalışmaktayım. 2 yıl Nevşehir Devlet Hastanesi’nde mecburi hizmetimi yaptım. Daha sonra Alanya’ya geldim Alanya Can Hastanesi’nde Kadın Doğum Uzmanı olarak çalışmaya başladım. 2 yıl sonra hastanemizin ismi değişti ve Anadolu Hastanesi oldu. 6 ay öncesine kadar Anadolu Hastanesi’nde çalışıyordum. 3-4 ay kadar yurtdışında medikal eğitim amaçlı bulundum. Daha sonrada gelip kendi ofisimde çalışmaya başladım.
2- Bir süreliğine Amerika’da bulundunuz, alanınızla ilgili orada ne gibi bir eğitim aldınız?
Günümüzde teknoloji ve medikal bilgiler çok hızlı ilerlemekte. Belli bir anlamda kendimizi yenilememiz gerekiyor. Kısa sürede geniş bir bilgi almak mümkün değil. O nedenle bende kısa sürede Amerika’da bulunan Maryland Üniversitesi’nde Fetal Kardiyak Tarama ve Anomali Taraması üzerine bilgiler aldım. Benim için güzel bir deneyim oldu. Sonuçta teknoloji çok hızlı ilerliyor ve biz de bunları mesleğimiz gereğince takip etmeliyiz.
 
3- Peki neden Alanya?
Alanya’ya ailem vasıtasıyla geldim. Ailem yaz aylarında 6 ay kadar burada yaşardı. Mecburi hizmetimi tamamladığımda bir özel hastanede çalışmak istedim. Bu sırada da Alanya Can Hastanesi’nde Kadın Doğum Uzmanı aranıyordu. Görevime orada başladım. Zaten Alanya’yı seviyordum, bölgesel olarak sevdiğim bir yer. Çalışmaya başladıktan sonra da çevresini ve insanını çok sevdim. Ne küçük bir kasaba ne büyük bir şehir. Alanya’da yaşaması kolay, insanlarla iletişim kolay, işlerinizi halletmek kolay.
4- Bugüne kadar doğumhanede yaşadığınız unutamadığınız bir anınız oldu mu?
Aslında her doğum çok özel. Hepsi de farklı duygular yaşatıyor bize. Yaklaşık 8-9 yıllık Kadın Doğum Uzmanı olarak aktif olarak görev yapıyorum. Ama her bebek doğduğunda aynı duyguları yaşıyorum. Aileyle birlikte biz de çok duygulanıyoruz. Çok anımız var tabi ki ama beni en çok etkileyen normal doğumda bebeğimiz doğar doğmaz gözleri açık olması oldu. Vücudu henüz doğmamışken, bana bakmaya başladı. O olaydan çok etkilenmiştim. Dünyaya ilk gelen canlının sizinle iletişim kurması çok özel bir duygu. Bir bebeğin ilk nefesine şahit olmak, ona ilk defa dokunmak, anneden ayrılır ayrılmaz ilk tutunuşlar bunlar çok özel hisler gerçekten.
 
5- 90’li yıllarda sezaryen doğum oldukça ilgi gördü. O dönem hüküm süren bu sezaryen modası yavaş yavaş aşılıyor. Bu konu hakkında okuyucularımızı uyaracağınız detaylar var mı?
Normal doğuma vajinal doğum demek daha doğru. Kadının vücudu buna uygun olarak yaratılmış. Aslında biz kendi haline bıraksak vücut ve bebek gerekeni yapıyor. Sezaryen oranlarımız yükselmesinin pek çok sebebi var. Bunlardan en önemlisi annelerde şiddetli korkunun oluşması. Normal doğum denilince herkesin aklına ağrı, acı ve olumsuz şeyler geliyor. Çünkü insanlar hep olumsuz anılarını paylaşıyorlar. Normal doğum biraz sabır gerektiren bir olay. Toplum olarak biraz sabırsız ve garantici bir toplum olduk. Sezaryen doğumda da normal doğumda da hiç bir şeyin garantisi yoktur. Yaşamın ne kadar garantisi varsa, doğumunda o kadar garantisi var. Sezaryen doğumun tercih edilmesinin nedeni, doğum zamanının belli olması, planlı oluşu. Sezaryen doğum toplumun isteklerine uygun bir doğum şekli haline geldi. Ama bu doğru değil. Sezaryen doğum tercihi birden bire azaltılamaz. Ancak annelerimizin bu konuda bilinçlenmesi lazım. Annelerin fiziksel ve ruhsal olarak doğuma hazır olmaları lazım. Biz biraz bu hazırlık sürecini es geçtiğimiz için korkular oluşuyor ve bu ruh hali anneleri sezaryen doğumu tercih etmelerine neden oluyor. Bizimde ileride buna yönelik bir eğitim planlarımız var.
6- Sezaryan doğumun tercih edilmesinin sebeplerinden biride normal doğumun vajinaya zarar verme korkusu. Gerçekten böyle bir şey var mı?
Tabi ki gerçeklik payı var. Ama bu abartılmış bir korku. Bu bağlamda bakarsak sezaryenin vücuda çok daha büyük zararları var. Sonuçta bir ameliyat geçiriyorsunuz. Belki bu bilinmiyor ama iç organlarınıza kadar karın katlarınız açılıyor ve kapatılıyor. Sezaryen küçük bir ameliyat değil. Belki yarım saatte biten bir operasyon gibi gözüküyor ama iyileşme süreci çok daha uzun süre oluyor. Vajinal doğum sonrası tabi ki vajinada bir miktar genişleme olur. Ama vajina gerekli egzersizlerle toparlanabilir. Genelde bayanlar cinsel yaşantılarının bozulmasından endişe ediyorlar. Ama doğumdan sonra cinsel hayatı bozacak derece deformasyon olmuyor. Dediğim gibi doğum öncesi ve doğum sonrası egzersizleri yapmak gerekiyor. Nasıl karın kaslarımız büyüyor, genişliyor ve biz eski haline getirebilmek için egzersizler yapıyorsak vajinanın toparlanması içinde egzersizler yapmalıyız.
7- Sancılı bir süreç olacağından doğumdan korkan anne adayları için nasıl bir yöntem izliyorsunuz?
Yeni çalışmalar korkunun ağrıyı tetiklediğini gösteriyor. Çünkü vücutta öyle mekanizmalar var ki şiddetli doğum sancısı geldiği anda vücut endorfin denilen ve doğadaki en güçlü ağrı kesiciyi salgılıyor. Annenin yaşadığı korku ve streste endorfin salgısını bastırıyor. Öncelikle ağrıyı azaltmak için korkuyu azaltmamız gerekiyor. Çünkü zorla normal doğum olmaz. İnsanların kendini buna hazır hissetmesi ve istemesi gerekir. Normal doğum ağrısına dayanamayan annelerimize Epidural Anestezi (Ağrısız Doğum) yapılıyor. Bunun dışında anneyi ve bebeğin gelişini rahatlatıcı çeşitli masaj teknikleri var. Normal doğumda annenin yanında kesinlikle güveneceği birinin bulunması gerekiyor.
 
8- Peki sizce insan neslinin gelişiminde bebeğin dünyaya nasıl geldiği önemli mi?
Sezaryen doğum tercih ettiğimiz bir şey değil, ama çok korkunç bir şey de değil. Gerekli olduğunda yapılması gereken müdahaleli bir doğum şekli. Bebekte çok büyük eksiklere neden olmaz. Ama normal doğumun bazı avantajları var. Bebek normal doğumda dış ortama çok daha çabuk uyum sağlıyor. Vajinal doğan bebekler enfeksiyonlara karşı daha dirençli oluyor. Daha az alerjik reaksiyonları oluyor. Sezaryen doğumda bebeği ortamından birden bire çıkarıyoruz. Bebeğin gelişine biz karar verdiğimiz için nefes sıkıntıları çekebiliyorlar.
9- Hamile kadınların doğumunu kolaylaştıracak püf noktalarınız var mı?
Öncelikle anne adayları normal yaşantılarına devam etmelidirler. Çünkü gebelik bir hastalık değil, kadın yaşamının bir aşamasıdır. Yürüyüş, yüzme ve egzersiz öneriyoruz. Doğuma hazırlık amaçlı kurslara gidebilirler. Bu süreçte internetten uzak durmalarını öneriyorum. İnternette doğum hakkında çok fazla bilgi kirliliği var. Kadın forumlarında zor deneyimlerini paylaşan anneler, adayları da olumsuz etkiliyor. Doğum videolarını izlenmemelerini öneriyorum. Akıllarındaki soru işaretlerini hekimleriyle paylaşmalılar.
10- Bir bebeği kucağınıza ilk aldığınızda neler hissediyorsunuz?
Bunu anlatmak, tarif etmek çok zor. Bu çok özel, güzel ve tarifsiz bir duygu. Her doğumda bende yenileniyorum. Yaşama dair inancım artıyor. Her doğumda ‘Hayatta temiz bir sayfa açıldı umarım üzerine güzel şeyler yazılır’ diyorum.
11-İnsanların yaptıkları mesleklerle bütünleşir. Peki sizin yaşamınızdan mesleğiniz çıkarılsa sizinle ilgili ne kalır?
Benden hiçbir şey kalmaz geriye. Mesleğim neredeyse hayatımın tamamı oldu. Çünkü çok emek ve zaman gerektiren bir meslek. Bunu layıkıyla yapmak istiyorsanız zaten başka bir şeye vakit kalmıyor. Bir de normal doğum konusunda radikal değilim ama normal doğumun desteklenmesi gerektiğine inanıyorum. Eğer bunu yapıyorsanız daha fazla vakit harcamanız gerekiyor. O anlamda şu ana kadar çok fazla özel yaşamım olmadı işin açıkçası. Kadın doğum özel bir branş. Anne adayına vakit ayırmak gereken bir alan. Korkularını anlamak ve gidermek gerekiyor. Psikolojik destek doğumun yüzde 80’inini oluşturuyor ve aslında her şey beyinde başlıyor. Anne adaylarına vakit ayırmak destek olmak çok önemli.