Gebeliğin ilk 3 ayında neden bulantı ve kusma olur?

bulantikusma
ÇÜNKÜ vücudunuz gebeliğe adapte olmaya çalışıyor ve bebeğiniz size sesleniyor; “Anne ben buradayım!”
Yemek kokularına hassasiyet, bulantı ve kusma… Bu üç belirti gebeliğin genelde ilk habercileridir. Gebelerin büyük bir çoğunluğunda gebe olduklarını öğrendikten sonra bu şikayetleri artar. Aslında kokulara hassasiyet, bulantı ve sabah kusmaları gebeliğin ilk üç ayında normal karşılanan bulgulardır. Yükselen gebelik hormonuna (beta hCG) nedeniyle vücudun verdiği bir tepkidir. Çoğul gebelikler, önceden araç tutması rahatsızlığı olanlar, anne ve kız kardeşlerinde gebelik kusması öyküsü olanlar ve migren hastalarında bulantı ve kusmalar daha yoğun olarak ortaya çıkabilir.
Ne zaman başlar ve biter?
Genellikle gebeliğin 6. haftasında başlar, 8 ve 10. hafta şiddetlenir ve 14. haftadan sonra azalarak kesilir. Nadiren 16. haftaya kadar uzar.
Neden oluşur? 
Normal düzeydeki bulantı kusmanın sebebi gebelikteki hormonal değişimlerdir. Ancak çok şiddetli ve hastaneye yatmayı gerektirecek kusmalarda başka nedenlerde araştırılmalıdır. Bunlardan bazıları;
• Tiroid fonksiyon bozuklukları
• Mide rahatsızlıkları (reflü, ülser)
• İdrar yolu enfeksiyonları başta olmak üzere enfeksiyonlar
• Psikolojik bozukluklar
• Hepatit, pankreatit, safra kesesi hastalıkları
Ne yapmalıyız? 
Öncelikle bu durumun gebeliğin normal seyrinde sık karşılaşılan bir durum olduğunu kabul etmeliyiz. Bu gebeliğin doğasında olan ve vücudun gebelik hormonlarına karşı verdiği tepkidir. Vücudunuzun gebeliğe adaptasyon dönemi olarak da düşünebiliriz. Günlerinizi çekilmez bir hale dönüştürse de endişelenmeyin geçici bir durum. Öğün sayınızı artırın. Sabah kalkmadan tuzlu kraker atıştırabilirsiniz. Mümkün olduğunca acı, ekşi, yağlı ve ağır yiyeceklerde uzak durun. Hafif yiyecekler tüketin. Yemeklerle birlikte fazla sıvı almaktan kaçının. Öğün aralarında sıvı alın.
Tedavi: Antiemetikler kullanılabilir. B vitamini takviyesi faydalıdır. Bulantı ve kusma çok şiddetliyse ve hiç gıda alınamıyorsa hastanede yatarak tedavi gerekebilir.
Bebeğimin büyümesi etkilenir mi?

Gebelerin beklide en merak ettikleri ve yiyecek alamadıkları için belki de vicdan azabı duydukları konu bebeğin beslenememesi korkusudur. Ama endişelenmeye gerek yok çünkü normal kiloda ve daha önceki beslenmesi düzenli olan bir anne adayı için gebeliğin erken dönemleri için gerekli besin deposu vardır. Aşırı bulantı kusma, sıvı elektrolit düzensizliği olmadığı sürece fetus gelişimi etkilenmez.